Aarhus, Danmark

Æbeløgade

CEBRA Arkitekter
MBYland

I det historiske Øgadekvarter i Aarhus ligger Æbeløgade. Her har arkitekterne arbejdet i spændet mellem det historiske og det nutidige i en nyfortolkning af de velkendte øgadehuse. Vi var med til at gøre det unikke område til et grønt og indbydende sted at opholde sig. 

En ny gade i historiske omgivelser  

 

Æbeløen består af 10 eksklusive byhuse i høj kvalitet, beliggende i Øgadekvarteret i Aarhus og med Botanisk Have som nærmeste nabo. 

For at omfavne den unikke beliggenhed og historiske kontekst, har arkitekterne i projektet anvendt en omvendt designtilgang sammenlignet med de fleste boligbyggerier. I 2021 blev Æbeløen tildelt “Stadsarkitekternes Særpris” af Aarhus Kommune som et stærkt eksempel på god og gennemarbejdet bebyggelse. 

Særprægede og historiske arkitektoniske elementer

Går man en tur ned ad Æbeløgade bliver man mødt af historiske elementer såsom skrånende tage, tydelige vinduesrammer og murstensfacader. 

I det nye Øgadekvarter har arkitekterne arbejdet i spændet mellem det historiske og det nutidige. Resultatet er en moderne nyfortolkning af Øgade-områdets markante og historiske arkitektoniske elementer, som er blevet omdannet til en nutidig Øgade-arkitektur, der bygger på områdets iboende atmosfære. 

Byhusene er holdt i smukke farvekombinationer og er lavet af materialer i høj kvalitet. 

Et grønt og imødekommende gårdmiljø

De grønne og blå kvaliteter fra den nærliggende botaniske have er videreført i Æbeløens gårdmiljø. Mange af de eksisterende træer er blevet bevaret, og nye stisystemer forbinder gårdmiljøet på tværs, så både beboere og forbipasserende bliver inviteret ind til at gå på opdagelse.

Milfords rodvenlige bærelagsysten StrataCell er med til at sørge for at de nyplantede træer får en ukomprimeret jordvolumen, og en optimal udluftning til rodsystemet. Der er dermed sørget for at give de bedst mulige vækstbetingelser for både eksisterende og nyplantede træer, som de besøgende kan nyde godt af mange år fremover.

Et frugtbart samarbejde med CEBRA Arkitekter og BUUS anlægsgartner

Med tiden vil grønne vægbeplantninger på flere af facaderne på byhusene fungere som et 3-dimensionelt kunstværk til de ellers bare facader. Med tiden vil den tætte vegetation blive et velegnet hjem for fugle og insekter.

CEBRA Arkitekter har arbejdet med tre typer af facadeplanter. Der er blandt andet benyttet arter som Tobakspibe og Træmorder som er hurtigtvoksende og hårdføre overfor det danske klima. Samtidig har det været vigtigt for CEBRA Arkitekter at arbejde med planter, som ikke giver byggetekniske udfordringer og ‘klæber’ på facaden. 

“Vi valgte Milfords wiresystem til facadebeplantningen. Systemet har et diskret design, som ikke tager fokus fra arkitekturen, og samtidig er det ekstremt stærkt og langtidsholdbart. Sidst, men ikke mindst, er det et fleksibelt system, som kan udvides i alle retninger, og som derfor er let at anvende i forskellige sammenhænge”, udtaler Mikkel Frost, partner og arkitekt hos CEBRA.

Rasmus Fugl er anlægsgartner hos BUUS Anlægsgartnere A/S, og har været projektleder på  etableringen af Æbeløgadens grønne områder. Om Milfords løsninger siger han: 

“Milford’s wiresystem var det bedst egnede til denne opgave, og gik fint i tråd med det beskrevne i projektet. Det var nemt at installere, og alle dele kom til tiden. Vi havde et godt samarbejde og en god dialog forud for projektet og fandt sammen det mest optimale wire system. Æbeløgade har været en spændende projekt at være på med dets mange lækre detaljer”. 

Niveaufri adgang og optimal udluftning af soklen

Som et afsluttende element rundt om byhusene bidrog vi med vores perforerede sokkelrende Canyon, lavet i rustfrit stål. Canyon er ideel at installere omkring bygninger, hvor der er et krav om niveaufri adgang. Systemet sikrer optimal udluftning af solklen, og gør det let at inspicere soklen for skader. 

Canyon er udviklet i tæt samarbejde med konstruktionseksperter, arkiteker og bygherrer, og byder på løsninger til de krav, der er med udluftning og niveaufri adgang, som de fleste moderne bygninger kræver. 

Den har en indbygget konsol af 100% genbrugsplast, der hurtigt og nemt kan klikkes ned i renden, og optimerer stabiliteten af sokkelrenden hele vejen rundt om byhusene.


År
2021
Sted
Aarhus, Danmark
Arkitekter
CEBRA Arkitekter
LandskabsArkitekter
MBYland
Bygherre
Raundahl og Moesby
Entreprenør
BUUS A/S


Produkter i brug

Before After

Udvalgte cases

INSPIRATION OG NYHEDER I INDBAKKEN
Tak for din tilmelding. Vi skrives ved!
Der er opstået en fejl, prøv venligst igen. Hvis der er noget vi kan gøre, må du meget gerne skrive til info@milford.dk. Tak.