Oslo, Norge

Storgata, Oslo

Sweco Norge

Storgata er en af de ældste og mest trafikerede gader i Oslo. Det var derfor hårdt tiltrængt, da man i 2018 igangsatte arbejdet med at give gaden et generelt løft og optimere de hundrede år gamle afløb til at kunne modstå de stigende nedbørsmængder. Samtidig har der været fokus på at skabe bedre forhold for fodgængere, så det er en god oplevelse at gå gennem handelsgaden.  

Hård belægning og trafik udfordrer unge træer  

Gaden skulle have bredere fortove og holdepladser for sporvognene, de såkaldte “Trekker”, og nyt vejfundament og -belægning. Som udgangspunkt er det en kompleks udfordring at kombinere træplantning med trafikårer og regnvandshåndtering. Men vi fandt en løsning i samspillet mellem etablering af de nye grønne områder og specialdesignet teknologi.

Træer og bede langs gaden absorberer vandet, forhindrer oversvømmelse og fungerer som reservoir, der vander træerne i perioder med lidt nedbør. Særligt i de første år, hvor træerne stadig er unge, kræver det smarte løsninger at skabe de bedste betingelser i et ellers udfordrende miljø præget af høj trafik og belagt eller impermeabel belægning. Derfor er træerne plantet i vores bærelagssystem Stratacells, der sikrer træernes rodnet gode vilkår i begyndelsen, selv under vilkår, der normalt ville være umuligt for dem at vokse i.  

Beskyttelse af de unge træer  

I samarbejde med Sweco Norge designede vi vores Adapta træhulsriste til både at styre vandgennemstrømning, fjerne affald fra overfladevandet og håndtere overfladevand og beskytte træerne.

For at beskytte de mange træer, der er plantet langs med gaden, tilføjede vi særlige træbeskyttere. Med disse er træerne mindre udsatte mod skader fra både fodgængere, cykler og el-løbehjul i de første år, efter de er plantet.  

Det der startede som en udfordring i at kombinere trafikale, æstetiske og klimaudfordringer blev et eksempel på, hvordan man med smarte, unikke løsninger og godt samarbejde kan skabe effektive, grønne og indbydende byrum, der er bedre rustet mod fremtidens ændrede klimaforhold.  

År
2020
Sted
Oslo, Norge
Arkitekter
LandskabsArkitekter
Sweco Norge
Bygherre
Oslo Kommune
Entreprenør
Akershusgartneren


Produkter i brug

Before After

Udvalgte cases

INSPIRATION OG NYHEDER I INDBAKKEN
Tak for din tilmelding. Vi skrives ved!
Der er opstået en fejl, prøv venligst igen. Hvis der er noget vi kan gøre, må du meget gerne skrive til info@milford.dk. Tak.