Christiansfeld, Danmark

Christiansfeld

Den historiske, sønderjyske by Christiansfeld, der er karakteriseret af en særlig arkitektur og stringent beplantning på byens gader og pladser. Byen, der både er “særdeles bevaringsværdig” og på UNESCOs verdensarvsliste, var bl.a. kendt for sine gamle linde- og kastanjetræer. De oprindelige træer fra byens grundlæggelse i 1773, var afgørende for byens udtryk. Men efter mere en 200 år var de gamle træer trætte, og som led i hele byens gennemgribende renovering blev der plantet nye.

Med en by, hvoraf store dele er fredede, var det en helt særlig opgave at være del af – den skulle  fremtidssikre byen og dens træer med respekt for den originale arkitektur og byplanlægning.

Innovativ rodvækststyring beskytter brolægning og rodvækst

Der skulle plantes nye træer, der kunne stå mål med tidligere tiders storhed. De oprindelige træer var plantet i rækker langs gader eller i sirlige mønstre på pladser – steder der i dag har en hårdere overfladebelægning, end da byen oprindeligt blev grundlagt. Og det er en udfordring for unge træer, at de ikke får nok vand eller luft, samtidig med at deres rodvækst hæmmes af de uigennemtrængelige overflader.

De nye træer er plantet i Stratacells – vores rodvenlige bærelagssystem i genbrugsplast, som giver rodnettet optimale betingelser, også i områder med trafik og større belastning. Stratacells blev kombineret med vores rodbarriere, ReRoot, der sørger for, at rødderne vokser i den ønskede retning frem for at trænge igennem belægningen på pladser, cykelstier eller fortove.

Og slutteligt for at sikre at træerne får nok vand og luft, er udluftningssystemet RootRain installeret. Rodvandings- og udluftningssystemet kan håndtere et ekspanderende rodnet på op til fire meter, hvorefter de nye træers rødder er etablerede nok til at klare sig selv.

Med den gennemgribende renovering af Christiansfeld fremstår den næste 250 år gamle by næsten, som da byen blev opført. Med fremtidssikrede og bæredygtige løsning er de nye træer, der er så vigtig for byens samlede arkitektur klar til at at sætte rammerne for det gode liv for borgere og gæster i byen i mange år frem.

År
2012
Sted
Christiansfeld, Danmark
Arkitekter
LandskabsArkitekter
Bygherre
Kolding Kommune
Entreprenør
Kjeld Larsen & Søn A/S


Produkter i brug

Before After

Udvalgte cases

INSPIRATION OG NYHEDER I INDBAKKEN
Tak for din tilmelding. Vi skrives ved!
Der er opstået en fejl, prøv venligst igen. Hvis der er noget vi kan gøre, må du meget gerne skrive til info@milford.dk. Tak.