Trondheim, Norge

Torvet i Trondheim

Agraff arkitekter

Med sin attraktive placering midt i centrum af Trondheim, Norge, danner byens 16000 m2 centrale torv en historisk ramme for sociale sammenkomster, og er en stærk økonomisk drivkraft for byen. Torvet i Trondheim blev restaureret i 2020 af Trondheim kommune i samarbejde med Agraff arkitekter, og fremstår nu som en moderne, grøn mødeplads, som tager hensyn til historien.

Et historisk torv i centrum

Torvet har eksisteret siden 1681, hvor den norske byplanlægger Johan Caspar de Cicignon redesignede byens centrum efter en stor brand.

Efter åbningen af det nyrenoverede torv i 2020, blev Torvet i Trondheim tildelt den norske Landskapsarkitekturpris, af Norske Landskabsarkitekters Forening.

En grøn vision for Torvet i Trondheim

Ønsket for Torvet i Trondheim er at skabe et dynamisk torv med en imødekommende atmosfære i centrum af byen. Beplantningen har været en helt central del af omdannelsen af torvet, idet flere træer og mere vegetation er et vigtigt led i at skabe en behagelig atmosfære.  

Nye detaljer præger møbleringen, der omgiver de nye plantebede, og som også tager afsæt i de historiske kvaliteter. Alt i alt fremstår Torvet i Trondheim nu som en moderne plads i byen, hvor der er stor fleksibilitet til forskellige arrangementer året rundt.

Milfords bidrag: RootSpace, ReRoot og RootRain

Milford har leveret vores træplantningsløsning, som er særligt udviklet til urban træplantning. Løsningen, som er designet til at give urbane træer de mest optimale vækstvilkår, består af vores rodvenlige bærelagssystem RootSpace, rodbarrieren ReRoot og vandingssystemet RootRain.

Der kan være mange udfordringer ved at plante træer i det urbane rum. Når træer placeres i et område med meget hård belægning, mindskes adgangen til vand og oxygen i plantehullet og dermed til træets rødder. Milfords vandingssystem RootRain giver mulighed for effektiv vanding, der hvor rødderne er, og giver samtidig vigtig iltning til jorden. ReRoot rodbarriere er særligt udformet til at styre rodvæksten i den ønskede retning, og sørger for at træets rødder ikke bevæger sig i nærheden af underjordiske installationer.

Sidst men ikke mindst sikrer det rodvenlige bærelag RootSpace en ukomprimeret jordvolumen til træets rødder. Det skaber de mest optimale vækstbetingelser i plantehullet, selv under uigennemtrængelig belægning. RootSpace består af et modulsystem af genbrugsplast med integreret vandings- og udluftningslåg, der enkelt klikkes sammen og danner en åben cellestruktur. Det gør RootSpace særligt velegnet i de urbane områder, hvor der kan være behov for underjordisk rørgennemføring. Den åbne cellestruktur i RootSpace giver plads til rørgennemføring på helt op til 250 mm i diameter. Derudover medfører den åbne cellestruktur i RootSpace også muligheden for at tilføre nøjagtigt den type muldjord, der passer til de specifikke træer og den type beplantning der vælges.

RootSpace under pladsen

Træplantningen på Torvet i Trondheim har været en særlig udfordring, idet der skulle plantes under hårde overflader, og fordi der for nyligt er anlagt nye underjordiske rørledninger.

Ifølge Wyatt Harding, CEO i Milford, er RootSpace rodvenlige bærelag særligt velegnet til plantehullerne på Torvet i Trondheim, pga. størrelsen i den åbne cellestruktur, der giver ekstra plads til at plante store træer fra start. I alt er der plantet 21 store træer, som danner omridset af torvet.

Ved at bruge Milfords træplantningsløsning til urbane træer sikres de mest optimale vækstbetingelser i plantehullet, så træerne har mulighed for at blive gamle.

Milford har bidraget til at skabe et grønt torv i centrum af Trondheim. Det skaber en attraktiv mødeplads fremover for både de lokale beboere og turister.

År
2020
Sted
Trondheim, Norge
Arkitekter
Agraff arkitekter
LandskabsArkitekter
Bygherre
Entreprenør
Søbstad A/S


Produkter i brug

Before After

Udvalgte cases

INSPIRATION OG NYHEDER I INDBAKKEN
Tak for din tilmelding. Vi skrives ved!
Der er opstået en fejl, prøv venligst igen. Hvis der er noget vi kan gøre, må du meget gerne skrive til info@milford.dk. Tak.