Holmestrand

Holmestrand Station

Gottlieb Paludan

Infrastruktur er et helt centralt element af samfund og dermed også for den livskvalitet, vi oplever, når vi bor i eller besøger byer. Grønne arealer med træer, der trives, og tung trafik behøver ikke længere at være hinandens modsætninger – det er renoveringen af den norske Holmestrand station et forbilledligt bevis på.

Infrastruktur og grønne områder

I forbindelse med et ønske om at opgradere hele tognettet skulle Holmestrand station renoveres, så højhastighedstog kunne køre gennem og samtidig skaber værdi for lokalsamfundet og byens indbyggere. Det er der kommet et helt unikt projekt ud af med en stationsbygning, der ligger 150 meter inde i fjeldet og byder på høj funktionalitet og smukke, grønne områder.

Renoveringen har bl.a. betydet 200 parkeringspladser og en stor busholdeplads, hvor der er plantet et betydeligt antal træer.

Grønne arealer på stationer skaber livskvalitet

Det er en udfordring at skabe optimale vækstbetingelser for træer i asfalterede områder, som tilmed har en høj belastning fra den tunge trafik fra busser. Belægningen skal altså kunne modstå tryk samtidig med, at træerne får plads til at vokse og trives.

Derfor er træerne på stationen blevet plantet i plantehuller med vores rodvenlige bærelagssytem StrataCells kombineret med udluftningssystemet RootRain. Stratacells udnytter den sparsomme plads under stationspladsen, hvad vi også hjalp med i forbindelse med renoveringen af Kongens Nytorv i København.

Beskyt de unge træer

I vores erfaring kan det betale sig at investere i at plante så store træer som muligt, da de har de bedste muligheder for at vokse og samtidig er mindre udsatte for hærværk. På Holmestrand Station får træerne en god start og ekstra beskyttelse af træbeskyttere i ubehandlet stål fra vores Sahara-serie. Kombineret med de matchende træhulsriste i samme serie fik de grønne områder på stationen et elegant udtryk, der gør det til et rart sted at vente på bussen eller passere gennem på vej mod toget.

Holmestrand Station er et unikt projekt, som har vundet flere priser. Blandt andet modtog arkitekterne Betongtavlen for det – en pris, som hvert år gives til et byggeprojekt i Norge, der har brugt beton på en særlig æstetisk, teknisk og miljørigtig måde. Desuden har stationen vundet en pris for den smukke belysning.

År
2016
Sted
Holmestrand
Arkitekter
Gottlieb Paludan
LandskabsArkitekter
Bygherre
Bane NOR SF
Entreprenør
Skanska Norge


Produkter i brug

Udvalgte cases

INSPIRATION OG NYHEDER I INDBAKKEN
Tak for din tilmelding. Vi skrives ved!
Der er opstået en fejl, prøv venligst igen. Hvis der er noget vi kan gøre, må du meget gerne skrive til info@milford.dk. Tak.