Bagsværd

Novo Nordisk Naturpark

Henning Larsen Architects A/S
SLA A/S

Kan man plante træer direkte på taget af en p-kælder og skabe vild natur midt i et industriområde?

GRØNNE RAMMER SKABER MEDARBEJDERTRIVSEL
Novo Nordisk Naturpark er den grønne ramme for virksomhedens nye internationale hovedkvarter i Bagsværd og udgør knap 31.000 m2 – det samme som omkring fire fodboldbaner. Parkområdet er designet med naturudtryk, vi kender fra danske skove og landskaber. Det er en karikeret fortolkning af den danske natur og tæller forskellige biotoper med bl.a. 50 forskellige træarter, som understøtter biodiversiteten. Området tilbyder en uformel grøn ramme om medarbejdernes ude- og indeliv, hvor medarbejderne kan holde gående møder eller nyde udsigten til det grønne landskab, der i sig selv er med til at give en afstressende effekt. Parkområdet er ikke kun medarbejderne forundt. Det er også åbent for offentligheden, hvor man kan følge snoede hvide stier, gennem varierende biotoper, der slynger sig gennem området.

TRÆER PLANTET DIREKTE PÅ UNDERJORDISK PARKERINGSKÆLDER
En del af parkens træer er plantet direkte ovenpå en underjordisk parkeringskælder for 400 biler. Og for at få træerne til at overleve her, på tagets uimødekommende beton- og skiferbelægning, har man benyttet StrataCells fra Milford. StrataCells er miljøvenlige jordceller, som er sat ned i udsparinger i betonen og dernæst fyldt med specialmuld. Jordcellerne skaber underjordiske øer i betonen, hvor træernes rødder kan sprede sig ud og stadig få vand, selv om de ikke har fast jordlag under sig. Det sikrer dermed en naturlig og sund vækst. Oven på betonen er der limet skifer. Hullerne i belægningen til træerne fylder knapt en meter gange en meter.

STRATACELLERNE GJORDE DET MULIGT
”Uden Stratacellerne vil der være risiko for, at træerne ville synke og belægningen knække, når tung trafik kører på belægningen” , forklarer formand Kim Bøge fra Skælskør Anlægsgartnere, der har stået for beplantningen.
Cellerne er nemlig med til at give støtte til overfladebelægningen. Udover at tåle tung trafik, sikrer jordcellerne også en god volumen til træerne. Og så har jordcellerne lav vægtfylde, som er nødvendig, når man planter træer ovenpå en p-kælder. Hvis det rodvenlige bærelag er for tungt, opstår der risiko for, at taget på p-kælderen styrter sammen.
Al regnvand fra bygningerne og parkens område opsamles og parken er dimensioneret til at modstå de værste skybrud, de såkaldte hundredeårs-hændelser. Særligt vandslugende træer sørger for at tage sig af en god del af det overskydende vand.

År
2011-2014
Sted
Bagsværd
Arkitekter
Henning Larsen Architects A/S
LandskabsArkitekter
SLA A/S
Bygherre
Novo Nordisk A/S
Entreprenør
MT Højgaard A/S


Produkter i brug

Udvalgte cases

INSPIRATION OG NYHEDER I INDBAKKEN
Tak for din tilmelding. Vi skrives ved!
Der er opstået en fejl, prøv venligst igen. Hvis der er noget vi kan gøre, må du meget gerne skrive til info@milford.dk. Tak.