Bagsværd

Novo Nordisk Naturpark

Henning Larsen Architects A/S
SLA A/S

Kan man plante træer direkte på taget af en p-kælder og skabe vild natur midt i et industriområde? Og kan træerne trives? Ja, selvfølgelig.  

Grønne rammer skaber trivsel blandt medarbejderne
Novo Nordisk Naturpark er den grønne ramme for virksomhedens nye internationale hovedkvarter i Bagsværd og udgør knap 31.000 m2 – det samme som omkring fire fodboldbaner. Parkområdet er designet med det naturudtryk, som vi kender fra danske skove og landskaber. Det er en fortolkning af den danske natur og tæller forskellige biotoper med bl.a. 50 forskellige træsorter, der understøtter biodiversiteten.  

Området giver medarbejderne fleksible muligheder i løbet af en arbejdsdag – de kan holde gående møder eller nyde udsigten til de grønne omgivelser, hvad i sig selv kan have en afstressende effekt. Parkområdet er også åbent for offentligheden, hvor man kan følge snoede hvide stier, gennem varierende biotoper, der slynger sig gennem området.

Træer plantet direkte på underjordiske parkeringskælder  

En del af parkens træer er plantet direkte oven på den underjordiske parkeringskælder, som har plads til 400 biler. Og for at få træerne til at overleve på tagets uimødekommende beton- og skiferbelægning har man benyttet vores rodvækstceller StrataCells.  

StrataCells er miljøvenlige jordceller, som er sat ned i udsparinger i betonen og dernæst fyldt med en speciel muld, der har en lavere vægt end almindelig jord. Jordcellerne skaber underjordiske øer i betonen, hvor træernes rødder kan sprede sig ud og stadig få vand, selv om de ikke har fast jordlag under sig. Det sikrer dermed en naturlig og sund vækst. Oven på betonen er der limet skifer. Hullerne i belægningen til træerne fylder knapt en gange en meter.

StrataCells gjorde det muligt

I dag ser vi, at StrataCells har skabt optimale vækstbetingelser for parkens nye træer, samtidig med at belægningen og parkeringskælderen ikke har lidt skade.  
”Uden Stratacellerne vil der være risiko for, at træerne ville synke og belægningen knække, når tung trafik kører på belægningen,” forklarer formand Kim Bøge fra Skælskør Anlægsgartnere, der har stået for beplantningen.

Cellerne er nemlig med til at give støtte til overfladebelægningen. Udover at modstå den høje belastning fra tung trafik sikrer jordcellerne også en god volumen til træerne. Jordcellerne har lav vægtfylde, som er nødvendig, når man planter træer oven på en p-kælder. Hvis det rodvenlige bærelag er for tungt, opstår der nemlig risiko for, at taget på p-kælderen styrter sammen.

Al regnvand fra bygningerne og parkens område opsamles, og parken er dimensioneret til at modstå de værste skybrud – de såkaldte hundrede års-hændelser. Særligt vandslugende træer sørger for at tage sig af en god del af det overskydende vand.

År
2011-2014
Sted
Bagsværd
Arkitekter
Henning Larsen Architects A/S
LandskabsArkitekter
SLA A/S
Bygherre
Novo Nordisk A/S
Entreprenør
MT Højgaard A/S


Produkter i brug

Udvalgte cases

INSPIRATION OG NYHEDER I INDBAKKEN
Tak for din tilmelding. Vi skrives ved!
Der er opstået en fejl, prøv venligst igen. Hvis der er noget vi kan gøre, må du meget gerne skrive til info@milford.dk. Tak.