Oslo

Bankplassen, Oslo

Dronninga Landskab

Klimaforandringer påvirker i stigende grad menneskers liv, og det estimeres, at en ud af fem byer vil stå over for seriøse udfordringer inden for de næste 30 år. For at stoppe den udvikling helt skal verdens ledere gennemføre alvorlige foranstaltninger, men lokale kommuner kan også være med til at forhindre klimaforandringer ved at plante træer på en strategisk måde.

Opgradering af pladsen

Bankplassen i Oslo har en lang historie, og nu er den mere end 200 år gamle plads blevet renoveret. Under hele processen har landskabsarkitekterne sørget for at bevare områdets originale udtryk med det centrale springvand foran det Nationale Kunstmuseum og samtidig tilføjet bænke, blomsterbede og træer, som besøgende kan nyde godt af. Området byder på flere populære caféer og restauranter med udendørs siddepladser, som gæsterne i højere grad benytter siden pladsens renovering.  

Storbyer påvirker klimaforandringer  

Større byer står for to tredjedele af verdens energiforbrug og for 70% af verdens CO2 udledning. Byers miljøpåvirkning er en central del af grunden til, at forskere forventer temperaturstigninger i urbane områder i Europa – med 3,5°C grader om sommeren og 4,5°C grader i vintermånederne frem mod 2050. Derfor er det vigtigt, at kommuner laver en strategi for at reducere udledningen af CO2 og drivhusgasser og forbedre luftkvaliteten i storbyerne.  

Træer reducerer temperaturen i byer

Der er mange fordele ved at plante træer på en strategisk måde i byrummet. Fuldt udvoksede træer, som er placeret korrekt omkring en bygning, kan reducere behovet for aircondition med op mod 30% og varmeforbruget med 20-50% om vinteren. Derudover kan store træer absorbere op til 150 kg CO2 om året og samtidig filtrere luften for forurening og andre partikler som kvælstof og kulilte. Forskere estimerer, at strategisk træbeplantning kan reducere temperaturen i storbyer med to til otte grader dels gennem fotosyntese, men også ved at skabe skygge.

Trævækst i flere generationer

En af grundende til at pladsen i Oslo havde brug for en renovering var, at områdets hårde overflade resulterede i, at træerne ikke trivedes. Plantehullerne var for små og gav ikke plads til at rødderne kunne udvikle sig samtidig med, at den hårde overflade kompromitterede iltniveauet i jorden. Den problemstilling blev løst med vores rodvenlige bærelagssystem, Stratacell og Rootrain, som er vores vandings- og udluftningssystem til træer. Kombinationen af de to systemer giver træerne de bedste muligheder for vækst i flere generationer, da den sørger for, at træerne har nok plads, ukomprimeret jord og får tilført vand. Pladsens træer vil inden for de næste par år bidrage til en bedre luftkvalitet i Oslo i årtier, og måske endda århundreder.

År
2016-2017
Sted
Oslo
Arkitekter
Dronninga Landskab
LandskabsArkitekter
Bygherre
Oslo Kommune
Entreprenør


Produkter i brug

Before After

Udvalgte cases

INSPIRATION OG NYHEDER I INDBAKKEN
Tak for din tilmelding. Vi skrives ved!
Der er opstået en fejl, prøv venligst igen. Hvis der er noget vi kan gøre, må du meget gerne skrive til info@milford.dk. Tak.